Edna Dean Proctor - To the minstrel...

Адада
   Edna Dean Proctor
      (1829-1923)

To the minstrel said the king,
“Sing you mournful songs or glad ?
“Nay, sire, ’tis of life I sing;
Gay to-day, to-morrow sad.”

“Minstrel, tell us not of tears ;
Dulcet notes to joy belong.”
“Nay, sire, he who sorrow fears
Will not hear the sweetest song.”



      Эдна Дин Проктор

Король у барда как-то вопросил:
"Певец ты радости или и горя?"
"Так — жизни менестрель я, сир,
Ее разнообразью в песнях вторю."

"Но, бард, что прозябать в миноре,
Когда все рады сладким нотам?"
Нет, сир, кто у печали не в фаворе,
Не воспарит и к радости высотам."