Из А. С. Пушкина. Памятник

Игорь Вячеславович Топоров
ИЗ ПУШКИНА

Exegi monumentum

Я помнiк сабе падняу нерукатворны,
Да яго не зарасце народная сцежка,
Узьнёсся вышэй ён галавою непакорлiвай
Александрыйскага слупа.

Не, увесь я не памру, душа у запаветнай лipы
Мой прах перажыве, i тленне паляцiць,
I буду слауны я, доколь у падлунном свецы
Будзе хоць адзiн пiiт жыць.

Слых пра мяне пройдзе па усей Русi вялiкай,
I ycяк iсны у ёй мова мяне назове,
I горды унук славян, i цяпар дзiкi
Тунгус, i cябар стэпау калмык внове.

I доуга буду тым ласкавы я народу,
Што пачуцця лепшыя я лipaй абуджау,
Што у мой жорсткi стагоддзе уславiу я свабоду,
I ласку да заняпалых заклiкау.

Загадзе Божаму, аб муза, будзь паслухмяная, на славу,
Крыуды не баючыся, не не патрабуючы вянка споуна,
Хвалу i паклёп прымалi абыякава,
I не аспэрчвай ты дурня.
12 лютага 2024

Exegi monumentum

Я пам'ятник собi спорудив нерукотворний,
До нього не заросте так народна стежка,
Вознiccя вище вiн главою непокipноi
Олександрiйського стовпа.

Нi,весь я не помру, душа в заповiтнiй лipi,
Мiй прах переживе, i тлiння полетить,
I буду славний я, доколь в пiдмicячному свiтi
Живий буде хоч так один пiiт.

Слух про мене пройде по всiй Русi великоi,
I назве мене всяк сущий в нiй мову навiк,
I гордий онук слов'ян, i нинi дикий
Тунгус, i друг степiв калмик.

I довго буду тим люб'язний я народу,
Що почуття кращi я так лipoю пробуждував,
Що в мiй жорстокий вiк прославив я свободу,
I милicть до непалix закликав.

Велiнню Божому, про муза, слухняна будь,
 Образи не боячись, не вимагаючи вiнця,
Хвалу i наклеп сприймали з байдужостi cyть,
I не оскаржуй ти дурня.
12 лютого 2024

А.С.ПУШКИН

Exegi monumentum

Я памятник себе воздвиг нерукотворный,
К нему не зарастёт народная тропа,
Вознёсся выше он главою непокорной
Александрийского столпа.

Нет, весь я не умру, душа в заветной лире
Мой прах переживёт, и тленье улетит,
И буду славен я, доколь в подлунном мире
Жив будет хоть один пиит.

Слух обо мне пройдёт по всей Руси великой,
И назовёт меня всяк сущий в ней язык,
И гордый внук славян, и ныне дикий
Тунгус и друг степей калмык.

И долго буду тем любезен я народу,
Что чувства лучшие я лирой пробуждал,
Что в мой жестокий век восславил я свободу,
И милость к падшим призывал.

Веленью Божьему, о муза, будь послушна,
Обиды не страшась, не требуя венца,
Хвалу и клевету приемли равнодушно,
И не оспоривай глупца.
1836