Вiрш повинен працювати

Миклош Форма
Вірш повинен працювати. Як працюють сон і думка.
Сон, яким ти не керуєш. Думка – та, якій ти – бог.
Вірш – це всіх утрат й досягнень складеная небом сума.
Вірш – це спроба перекласти на слова тягар турбот.

Вірш повинен працювати. Вимагати небайдужість.
Не чекати на зусилля – вимагати вир зусиль.
Вірш – поета і усіх, хто вірш сприймає, міць і мужність.
Вірш – небесне одкровення, що у Бога не просить.

Вірші створені влучати. І влучали. І влучають.
Хай не вмить. Хай не одразу. Це ж не кулі, а вірші.
Але вірші здатні виростити радість із печалі...
Вірш повинен працювати – як молитва для душі.