Аз съм само река

Надежда Ангелова
Аз съм само река – отразила света огледално,

водна нимфа душата ми – болка по пътя влече.

Щом звездите свещици в небето среднощното палнат,

се надпявам до съмнало с някое тъжно щурче.


Аз съм само река. Постоянството камък оглажда.

Зная приказки много, но помня и смърт, и войни.

Утолявах в жестоката суша въп;еща жажда

и дори ледоходът в сърцето не ме промени.


В мене влизаха кални, измивах и кръв от ръцете,

после дълго поплаквах с крайбрежните тъжни върби.

Отразявах с годините черния мрак безпросветен,

преживях с вековете безбройни различни съдби.


Аз съм само река, бреговете ми нежно зелени

стават пристан подлунен на пеещи птичи души,

чакам топлия вятър и знам – щом се влюби той в мене,

всички тъжни върби и щурчета любов ще теши.

https://youtu.be/0BfUDyvdTSE?si=7YBCyWNp8jbJhBrF