Открытие Пэтмор

Андрей Ясень
   ...И вот поэт, безделием томимый.
   Он в мире что-то ищет, но пока
   Сей мир, большой непостижымый,
   Глупее чем остроты пошляка.

   И лишь любовь один лишь раз всего
   Глаза людей способна открывать.
   Но только раз и больше ничего,
   И дальше снова тлеть..., существовать...

   Иные превозносят этот раз,
   Пустяк забытый он порою для других,
   Но он и сон младенца - вот и все подчас,
   Что в жизни было светлого у них...


***

The Revelation

An idle poet, here and there,               
Looks around him; but, for all the rest,   
The world, unfathomably fair,               
Is duller than a witling"s jest.               

Love wakes men, once a lifetime each;   
They lift their heavy lids, and look;         
And, lo, what one sweet page can teach, 
They read with joy, then shut the book.   

And some give thanks, and some blaspheme
And most forget; but, either way,               
That and the Child"s unheeded dream            
Is all the light of all their day.