Струмок укр. мова басня

Лысенко Ю.А.
31.07.01                «Струмок» * ( укр.мова )

Вiд`эднався вiд рiки ручей i тащиться од незалежностi своэй
Кайфуэ не може нарадiть , як ранiше з рiчкою вiн мiг спiвжить ?!
Така гнидота : воду брать , та у чужi потоки вiддавать !
Нi ! Все субi ! Хай хоть сгнiэ , але другим не додаэ !
Уж десять год з калюжi витiкаэ  , та води десь в навоз скидаэ
Ранiше був здоровий ручiйок  , а зараз маленький струмок
Зате аж булькае от радощi , хочь i виходять з нутра гадощi
Я незалежний ! Самостiйний ! Хоч i смердячiй , но постiйний !
I така у струмочка нац.свiдомiсть , аж з дождем не йде у помiсть
Важний весь аж зеленiэ i туманом воду криэ
I чихня , що риба здохла , та вода уж вся заквохла
Замутило на смерть дно i кругом саме гiмно
Здохли раки та жучки , здохли шкреки , павучки
Камишi i тi погнуло , гнидником все затягнуло
Но пишаэться ручiй , сам вiн пан ! Тепер не чiй !
Незалежностi роки , то вперед були кроки !
Все що зайве хай здыхаэ , а рiчкове пiднiмаэ !
Все що наше , рiдне , любе , самостiйнiсть приголубе !
Адже це все лишь слова , а болить то голова
Був чудовенький струмок , рiченькою стати мог
А тепер не те що рiчка – неподобна гавнотiчка !
Але гордiсть все бракуэ i до рiчки не прямуэ
Воду кращэ у болото лить , чим знову з рiчкою дружить

Що це буде с цим струмком , що з маленьким розумком ?
Чи притоком знову стане ? Чи к болоту все ж пристане ?
Пересохне , заросте , та трясиною засне ?

Будем жити , то побачим , а як хочем щось iначе
Треба в руки брать лопати , та муляку викидати
Вичистить усе до дна от гнидоти та гiмна
Щоби воду не мутили , та туди помий не лили
I тодi струмок заб`э , з новим свiтом заживе !



* - До 10-тоi рiчницi незалежностi Украiни .