Воспоминание Шри Ауробиндо

Авелли
Reminiscence

My soul arose at dawn and, listening, heard
One voice abroad, a solitary bird,
A song not master of its note, a cry
That persevered into eternity.
My soul leaned out into the dawn to hear
In the world's solitude its winged compeer
And, hearkening what the Angel had to say,
Saw lustre in midnight and a secret day
Was opened to it. It beheld the stars
Born from a thought and knew how being prepares.
Then I remembered how I woke from sleep
And made the skies, built earth, formed Ocean deep.

(с) Sri Aurobindo "Collected poems". Sri Aurobindo Ashram Trust 1971

Воспоминание

Моя душа, проснувшись в ранний час,
Услышала далекой птицы глас -
Не песню даже, а скорее плач,
Блуждавший над просторами Вселенной.
Моя душа пыталась разобрать,
О чем поет в ночной тиши крылатый брат,
Как вспышка света вдруг пронзила тень,
И был открыт ей сокровенный день,
Когда творила Мысль небесные светила,
И только зарождалось Бытие.
И я припомнил, как свой сон отринув,
Я создал небеса, и твердь земли, и всех морей глубины.