Томас Деккер 1570 - 1632 Вот весны милой смерть

Лукьянов Александр Викторович
Томас Деккер (1570 - 1632)

«Вот весны милой смерть»

Вот весны милой смерть,
Что учила птиц петь,
И в Апреле сама распевалась;
В жарком Мае она
Запотела, больна,
И с приходом Июня скончалась.
Только месяц один,
Светлый Май, её сын,
Её Гроб украшает цветами.
И поёт средь ветвей
Эпитафию ей
Лишь Кукушка простыми стихами.


Here Lies The Blithe Spring

HERE lies the blithe Spring,
Who first taught birds to sing;
Yet in April herself fell a-crying:
Then May growing hot
A sweating sickness she got,
And the first of June lay a-dying.
Yet no month can say
But her merry daughter May
Stuck her Coffin with flowers great plenty.
The Cuckoo sung in verse
An Epitaph o'er her hearse,
But assure you the lines were not dainty.