Латышские народные дайны о деревьях осина

Валентина Силава
Nevienam kocinjam
Taa lapinjas nedrebeeja,
Kaa drebeeja apsiitei,
Leena veeja veedinaatas.

Ни у одного деревца
Так листочки не дрожали,
Как дрожали у осины,
Лёгким ветром веянные.

Ні в одного деревця
Так листячко не тремтіло,
Як тремтіло у трепети,
Легким вітром віяне.
* * *

Drebi, drebi apses lapa
Kas jel tevi drebinaaja?
Veeja maate drebinaaja,
Uz akmenja staaveedama.

Дрожи, дрожи осиновий листок.
Кто тебя дрожать заставил?
Мать Ветра заставила,
На камне стоя.

Тремти, тремти осиковий лист.
Хто тремтіть тебе примусив?
Мати Вітра примусила,
На камені стоючи.
* * *
 
Eima, meitas, apsheej,
Vijam apshu vainadzinjus;
Zelta nauda taa neskan,
Kaa skan apshu vainadzinji.

Пойдём, девки, в осинник,
Совьём венки осиновые;
Золотые деньги так не звенят,
Как звенят венки осиновые.

Підемо, дівчата, до осичняку ,
Зів'ємо вінки осикові;
Золоті гроші так не дзвенять,
Як дзвенять вінки осикові.