Латышские народные дайны о деревьях черёмуха

Валентина Силава
Ai, upiite olainiite,
Tavu greznu liikuminju:
Visapkaart ievas zied,
Viduu saule ritinaaja.

Ах, речечка каменка,
Роскошны твои извилинки:
Вокруг черёмуха цветёт,
Посредине солнце катится.

Ой, річечко кам'янко,
Згожі твої звивинки:
Довкіл черемха квітне,
Серед сонце котиться.
* * *

Dzidras ieva ar aabeli
Ziedeet vienu baltuminju;
Jau ievai balti ziedi
Veel aabele pumpuros.

Чисты черёмуха с яблоней-
Цвести одной белизной;
Уж черёмуха в белых цветах,
Ещё яблоня в почках.

Чисті черемха з яблунею-
Квітнути одною білизною;
Вже черемха в білих квітах,
Ще яблуня в буруньках.
* * *

Es nelauzu beerza zarus,
Ne ievinjas baltus ziedus;
Es izaugu kaa beerziinjs,
Ievas ziedu dailuminju.
Raksta kungi, raksta saule,
Manus baltus baaleelinjus;
Kungi raksta graamataa,
Saule kljavas lapinjaa.

Ни ветвей берёзы не ломала я,
Ни черёмухи цветов белых;
Я выросла, как берёзонька,
Красна, как черёмухи цвет.
Пишут господа, пишет солнце,
Ухажёров моих белых;
Господа пишут в книжечке,
Солнце на кленовом листочке.

Не ламала я ні березового віття,
Ні черемхи білих квітів;
Я виросла, як берізонька,
Вродою, що черемхи квіт.
Пишуть пани, пише сонце,
Парубків моїх білих;
Пани пишуть в книжечу,
Сонце на кленовім листочку.
* * *