Дайны о море

Валентина Силава
* * *
Kas kait man nedziivot
Lielas juuras malinjaa:
Cik juurinja viljnjus meta,
Tik izmeta sudrabinju.

Почему б мне и не жить
На берегу моря большого:
Сколько море волн катит,
Столько серебра дарит.

Чому б мені й не жити
На березі моря великого:
Скілько море хвиль гойдає,
Стільки ж срібла вимиває.

* * *
Juurinj, mana maamulinja,
Daudz tu man labu dari:
Tu man maizes deveejinja,
Tu man’ miilji vizinaaji.

Морюшко, моя матушка,
Много ты мне добра делаешь:
Ты меня и хлебом кормишь,
И на волнах своих качаешь.

Моречко, моя матінко,
Таке щедре ти до мене:
Хлібом ти мене годуєш,
На хвилях гойдаєш.

* * *
Labaak pirku osha laivu
Nekaa beeru kumelinju:
Kameer beeris auzas eeda,
Tikmeer laiva simtu juudzhu.

Лучше купил лодку из ясеня,
Чем гнедого жеребёнка:
Пока гнедой овёс ел,
За сто миль умчалась лодка.

Краще купив човна із ясеня,
Ніж гнідого стригунця:
Доки гнідий овес їв,
Майнув човен за сто миль.

* * *
Puut, veejiinj, ziemelii,
Dzen sudrabu shai zemee:
Shii zemee sievas, meitas
Sudrabinja valkaataajas.

Вей, ветерок, с севера,
Гони к этой земле серебро:
Здесь жёны, дочки красавицы
Серебром наряжаются.

Вій, вітрику, з півночі,
Гони срібло до цієї землі:
Тут дружини, доньки пишаються,
Сріблом прикрашаються.

* * *
Dod dodama, Juuras maate,
Nekavee zvejniecinju:
Zvejniekam gara diena,
Uz uudenja liigojot.

Не скупись, Мать моря,
Не задерживай рыбака:
Долгим рыбаку день кажется,
Когда лодка на воде качается.

Будь щедрою, Мати моря,
Не затримуй рибалочку:
Довгим рибалці день здається,
Коли човен на воді гойдається.

* * *
Es redzeeju juurinjaa
Uz akmenja uguntinju:
Tur zhaaveeja Juuras maate
Savu zeltu, sudrabinju.

Видел я далеко в море
Мерцал на камне огонёк:
Там сушила Мать моря
Своё золото, серебро.

Бачив я далеко в морі
На камені вогники мигтіли:
Там сушила Мати моря
Своє золото та срібло.

* * *
Juura shnjaaca, juura kraaca,
Ko taa bija norijusi?
Saules meitas mazgaajaas,
Iekriit zelta gredzentinjsh.

Море шумело, море злилось,
Проглотило что-то что ли?
Дочери Солнца купались,
Золотое колечко обронили.

Море шуміло, море злилося,
Чи ж було щось проковтнуло?
Дочки Сонця купалися,
Золоту каблучечку зронили.