Кручина

Павел Русинский
А въстона бо, братие, Киевъ тугою,
а Черниговъ напастьми.
Тоска разлияся по Руской земли;
Печаль жирна тече средь земли Рускыи.
А князи сами на себе крамолу коваху…

«Слово о плъку Игореве»


Ой ты, белая голубице!
Чему, ладо, кычеши до света рано?
Сице голубя ли кличеши,
Чи ли будиши мою печаль беспрестанную?

Уже смутися сердце тугою, умъ кручиною –
Несть уже бо ныне истины на Руси моеи,
Нъ токмо тоска
Тою мутной водою
По земли разлияся

Ой ты ладо легкокрылая!
Луце жъ бы тебе не кликати друга милаго,
А быхъ не веда тоя горести,
А не всъдума бы сиа же думы унылая –

Уже ли татемъ да крамолникомъ вкъняжатися,
Говоряще лжу великую а творяще зло?
Тому бо тоска
Тою мутной водой
По Руси разлияся.

1999-й год