Не кидайся даремно словами

Аскет Несовершенный
«Гнучкий язик людини;
розмов в нім край непочатий». ©
____________________________Гомер


— Не кидайся даремно словами,
Ненароком їх можуть почути.
Кожен стане стіною між нами,
Бо такі вони, нинішні люди.

"Не собі, не тобі, і нікому!" —
Таке гасло і досі лунає.
Вже не дійдеш до рідного дому,
Коли ворог в порозі чекає.

На шляху не зустрінеш кохання,
Все найкраще уже розібрали.
Залишилось одне лиш зітхання,
Що тебе в котрий раз обікрали.

Не піднімеш мерця з домовини,
З його нової теплої хати.
Він, як ти, цінував хвилини,
А тепер прикортіло поспати.

Не дивись по-брехливому в очі,
На гарячому можуть спіймати.
Не важливо, чого ти захочеш,
Коли вийдеш на двір погуляти.

Не роби з папірців сигарети,
Бо куріння шкідливе здоров'ю.
Краще грай на сріблясті монети,
А, програвши, умийся сльозою.

Не пірнай в незнайомих місцинах,
Бо до дна можеш раптом дістати.
Хитра мавка зажме у обіймах,
Й не захоче тебе відпускати.

Ти купуєш цукерки солодкі?
Смаком гарні і навіть не нудить?
Воно добре спочатку й від водки,
Ну, а потім, як шлунок прикрутить!

Довіряй лише рідним та дітям —
Час не той, щоб усім довіряти:
Тьотям різним та "дядям Вітям".
Тебе можуть на щось проміняти.

Придивись до знайомих і друзів:
Заклопотані всі, як один.
Плачуть бідні старенькі матусі:
"Хоча б в гості навідався син".

Метушаться і бігають люди.
Повний хаос! Такий кавардак!
Що сьогодні?! А завтра що буде?!

— Досить "ляси точить"!
Ти програв ще п'ятак!
          

_________М_О_Р_А_Л_Ь________

Не базікай, коли ділом зайнятий!
---------------------------------------------

14/07/2004