Украина 1942 г

Владимир Максимовский
На Україні дощ - і хмари сірі...
То кров і попіл всотались у хмари...

Потужні двигуни несамовито виють
Ум`ятий в мокру землю гине колос
Лунає стрілянина - спалах, мить
І до світанку клекотить крізь дощ
Червоного полум`я полиск

Червоно зблиснуло - і згасло - це життя
Було їх четверо - а зараз - троє
Жевріє, наче кров у балці багаття,
Виблискує, в зіницях і на зброї

Вже пізно, треба йти - а ноги не несуть,
І блима каганець - у хаті, мов в печері
А онде - чуєш? Вже ідуть
І хлюпають холявами чобіт,
І гупають прикладами у двері.