W Mielnie

Ирена Палевич
 Jackowi R.


Modrookie niebo Mielna
Wzrokiem czystym patrzy we mnie.
Plynnej plazy zlota' welne'
Wiatr kosmaty prze'dzie w pelnie'.

Morze caly ble'kit pruski
Wyplusna'lo nam na bluzki,
I malarzom - na sztalugi,
I muzykom - w srebrne fugi.

Sierpien' ten o smaglej twarzy
Przyjacielem jest zeglarzy...
...................................
...................................

Tak znikome czasu skrzydla,
Takie wieczne malowidla!..