Ратай

Виктор Сирота
Крякнув ворон за хатою,
Пролетіли граки.
Я б хотів бути ратаєм
У минулі віки.

Жив в би сам на кордоні,
Де, звільняючись з пут,
Схарапуджені коні
Зло у темінь хропуть.

Під могутніми кронами
Я на меч обіпрусь,
Десь далекими дзвонами
Обізвалася Русь.

Обізвалась негучно,
Заспівали поля.
І молились беззвучно
Чисті води Дніпра.

Враз росисте намисто
Сипонуло гілля!
Пролетіла, аж свиснула
Біля скроні стріла.

Причаївся десь половець –
Нішелесне трава.
Помолись, моя голово,
Що лишилась жива!

...Я б хотів бути ратаєм,
Щоб з-за гирла ріки
Над Дніпром і над хатою
Пропливали віки.

Я у битві нерівній
Полягти не боюсь.
Бо колись в Україні
Вдруге ще народюсь.

Спершу в дивному дзвоні –
Неземної краси.
Потім в рідному слові,
Потім в краплі роси.

І не зникну ніколи,
Буду вам помагати:
Сторожитиму в полі,
Коли будете спати.

А якщо буде треба
Все лишу на землі,
Ліхтарем стану в небі
Для нічних журавлів.