Герой Украины

Александр Некрот
ГЕРОЙ УКРАЇНИ

Майор записав Президента розмови
І вивіз касети за межі країни.
А хтось пропонує звання шпигунові
Присвоїти славне – Герой України!
Дрібниця, що він таємницю державну
Із “компрою” разом доставив у Штати:
Тут Кучмі готують відставку безславну, –
То як Мельниченку героєм не стати?

І як цей майор свого подвига скоїв?
Та каже, сховав диктофон під диваном.
Насправді ж – без техніки більш дорогої
Хіба обійшлося, якщо без обману?
І де мужній лицар купив її – в ЦУМі?
На гроші які? Наскладав із зарплати?!
Спецслужби дали. Чи якісь товстосуми…
То як Мельниченку героєм не стати?

Якщо йому дійсно почути вдалося,
Що вбивство готують підступно і грізно, –
Чому заявити про це не моглося,
Коли запобігти було ще не пізно?
Життя журналіста, виходить, до дупи,
Єдине завдання – це Кучму прогнати?
Для цього спокійно діждалися трупа –
То як Мельниченку героєм не стати?

За держтаємниці башляють по-царськи:
Одержав сер Нік із офшорної зони
На кілька рахунків у банках швейцарських
Валюти зеленої близько мільйона.
Та ще й не барилася Супердержава
Йому політичний притулок надати.
З надійним партнером o’key мати справу!
То як Мельниченку героєм не стати?

“Сліди” героїзму” не тільки далеко.
Підслухали Кучму – цікаве заняття! –
А рідна і доблесна Служба безпеки
Про те, як це зроблено, геть без поняття.
Або – де це видано, людоньки милі,
Щоб легко “пливли” за кордон компромати?
А “страж” Президента їх вивезти в силі –
То як Мельниченку героєм не стати?

А відомство, де Потебенько керує,
У чім звинуватило спершу агента?
Чомусь не в шпигунстві – хоч як це дивує, –
А в тому, що він підробив документи.
Про записи йшлося. Голландські ж експерти
Дослідження плівок дали результати,
Що ні, не монтаж це! Курйоз – можна вмерти…
То як Мельниченку героєм не стати?

А справа Гонгадзе? Хіба не жахливо,
Як нею займалися непрофесійно?
І замість з людьми говорити правдиво
За носа громадськість водили постійно.
А тіло знайшлося – то вмить заявили,
Що від експертиз відмовляється мати.
Та Леся сказала – її не просили!
То як Мельниченку героєм не стати?

В країні, де слова свободи немає,
Де в купки злодюг вілли є на Гавайях,
Де влада про власний народ слабо дбає,
Де маси людей бозна-як виживають, –
Давно до правителів мало поваги,
В багно Президента неважко втоптати…
Ще й силовики повелись, мов салаги.
То як Мельниченку героєм не стати?

2001