Голосiння

Мария Затворнюк
 
 Эмiгрант не по душi,
 эмiгрант, що по нуждi.
 /эпiграф/


 Украiно моя мила,
 Украiно моя щира,
 Украiно рiдна мати,
 як же ти так допустила,
 що своiх ти рiдних дочок
 в найми вiдпустила.

 Може ти iх не ростила
 може ти iх не глядiла
 може ти iх не любила
 може ти iх не учила
 може ти якимись iншим
 сонечком свiтила.

 Що за грiм iз неба вдарив,
 що твоiм найкращим дiтям
 розум вiн затьмарив.
 I пiшли вони безправно
 в найми нанiматись
 тай панами стали
 всiх тут величати.

 Украiно моя мила,
 Украiно моя щира,
 Украiно рiдна мати,
 як же ти такий
 порозорний вiрус
 не зумiла лiкувати.

 Mоже ти не маеш лiкiв,
 може ти не знаеш ворожбитiв,
 якi вмiють лiкувати,
 якi можуть чарувати
 твоiх дiток тут сирiток
 з пекла виручати.


 Щоб позбутися безправ"я
 Вони хочуть чужу землю
 рiдною назвати,
 думають що можна
 свое рiдне i минуле
 швидко забувати.

 Може так вони бажали
 i себе вiд iнших
 кращими вважали,
 то життя iм показало
 як iзвеpхньо з ними
 тут розпоряджались
 i як швидко на чужбинi
 iх тут розтоптали.

 Украiно моя мила
 Украiно моя щира
 Украiно рiдна мати,
 ти скажи усiм нам смiло
 чому ми не можемо тобою
 з гордiстю пишатись?

 Може ти iз батьком
 навiк розлучилась,
 може ти з сестрою
 сильно посварилась,
 може ти чумою
 знову заразилась,
 може ти iз спiдом
 тайно подружилась.

 Як же ти посмiла
 своiх дiток так по свiту
 всiх порозкидати,
 яким краще тут забути
 що у них е рiдна мати.

 Яка так iх шанувала,
 яка так iх виглядала,
 похилилася додолу
 й гiрко застогнала,
 постогнавши затремтiла
 пiдняла до верху руки
 тай заголосила.

 Украiно моя мила,
 Украiно моя щира,
 Украiно рiдна мати
 ти подумай добре
 як дiтей назад позвати
 i яку для них гостину
 маеш влаштувати.

 Щоб покликало додому
 кожну згублену перлину,
 щоб покликало додому
 кожну втрачену дитину.
 Чепури свою хатину,
 випiкай пухкi хлiбини,
 голос кровi вiдшукай ти
 i додому закликай ти.

 Украiно моя мила,
 Украiно моя щира,
 Украiно рiдна мати
 просвiти ти розум нинi
 кожнiй наймичцi в чужбинi.
 
 I скажи ти чесно й смiло,
 що вiками так ведеться,
 хто iз наймами займеться
 з кобзарем перегукнеться.
 B Украiну iдiть дiти
 в нашу Украiну
 не позорте свою неньку
 бо вона у вас едина.