Бумажная ласточка в гараже

Лъчезар Захариев
Книжна лястовица във гараж

Тя дълго чака, за да бъде построена,
блестеше в тъмното хромираният лист
и върху черния капак на нова лимузина
прегъваха го нежно - бял и чист.

Получи се изящна, в строги линии,
мечтаеше да загребе простор с крила,
от вятъра да трепка, вдъхновена,
със птиците да литне в небеса...

Умря във паяжина, при парцалите.
С пречупен във стената остър връх.
Гаражът бе заключен, без прозорец.
Къде сте виждали гараж с небе!

------------------------------------


Ждала так долго, чтобы ее создали:
Загадочно блестел серебряный тот лист.
На черном лаке крыши лимузина
Легко сложился контур, бел и чист.

..Я буду так изящна, в строгих линиях,
Мечтаю охватить простор крылами,
От ветра вздрогну, вдохновением полна,
И с птицами умчусь я небесами…

Она скончалась тихо, в паутине
Сломав крыло, летя на вираже.
Гараж закрыт. И окон нет в помине.
Ну где ж найти ей небо
в гараже?