Я с родины не уезжал...

Владимир Кошкин
-----Я с родины не уезжал..."
-----За что ее лишен?
-----------Б. Чичибабин

Я не знаю, де краще –
За кордоном чи вдома,
Де зустріну я більше
Рідних, близьких, знайомих.

Що то е – батьківщина
Як не дружнеє коло!,
І якщо воно зникне –
Все то зайве навколо.

Я проходив по місту,
І дома посміхались:
Тут живе мій товариш,
Тут вона – ми кохались.

Я проходжу по місту –
І будинки похмурі:
Той товариш – в Канаді,
Та любов – в Сінгапурі.

Розмовлять вже нема з ким.
Ні, не тільки євреї
Покидають Украйну –
В життьовій лотереї.

І занепад в усьому.
Ні, не тільки у їжі –
Співрозмовник останній
Моє місто залишив.

Я не знаю, що далі
Нас спіткає в дорозі,
Але так Україна – вмре! –
Й то буде невдовзі.

Ми позбудемось долі,
Ми загубим нащадків.
Інтелект не відновиш.
Що залишим на згадку?

Може, новий Чорнобиль?
Або інше на черзі?
Схаменемося, може?
Ми живемо на лезі –

Чи то бути чи ні
Цій частині Європи?
Чи то все то пусте –
Взагалі – марноклопіт...

Я не знаю, де краще –
За кордоном чи вдома,
Де зустріну я більше
Рідних, близьких, знайомих...

1996