Путь к свободе

Владимир Бояновский
ШЛЯХ ДО ВОЛІ

“Не пропаде сумний ваш труд
і дум високе устремління...”

       О.С.Пушкін

Читаючи “Каменярі”,
Франка вбачаю міць і силу:
Кремезну постать при горі,
Що розбива гранітну брилу.

А далі – тисячі як він, -
Такі всесильні та могучі...
Серця їх прагнуть перемін,
Над ними – і громи, і тучі.

Попереду усіх – пітьма
І вікова скала безкрая.
Та спину праці тій нема –
Граніт тріщить та відступає.

Вчуваю мудрості глибінь,
Незламність в праведній ідеї.
Для щастя нових поколінь
Длубають ту скалу плебеї...

Їм велено її розбить –
Опору вічних кривд народу.
Щоб всі могли по-людськи жить,
Щоб мали щастя і свободу.

І стане правда у житті
Священним сонцем озоріння.
І скине з себе пута ті
Нове франкове покоління.

І стане гордо мій народ
Під твоїм стягом, Україно!
Франкова віра – наш оплот,
Вона в серцях живе нетлінно.

Читаючи “Каменярі”,
Весь світ збирає свої сили.
І нищать скелі трударі,
І падають важенні брили...