Прощание. Богомил Тодоров

Юрий Сарсаков
...Пока поспеет кофе, взгляд последний
на море брошу, вздыбившее волны, –
на тыщи мелких брызг, с холста летящих
на зрителя, даря его прохладой...
Прозрачности достиг я, тайну красок
и чувств незримых разгадав. Ведь знаешь,
давно меня томила эта тайна –
в прозрачности есть сила... Кто-то завтра,
застыв перед картиной, пусть увидит,
как взгляд его блеснет в холодной бездне,
как будто перстень древний, ощутит пусть,
как плоть воды его призывно манит –
всё глубже, где, печально одиноки,
лежат века, и корабли, и кости...
Пускай он на губах своих почует
морскую горечь, пыль дорог и песню
бродяги-моряка, любви дыханье
и боль – вот и опять приходит время
мне с морем расставаться... Плачет кофе
густыми ароматными слезами...


Прощаване

...Доде кафето къкри, да погледам
това море, бушуващо в платного.
Тук, най-отпред, най-ситни пръски турих –
по зрителя, поспрял, да ръсват леко...
Прозрачността, туй тайнство на боите,
на сетива незрими, я постигнах.
Виж, силата, в прозрачността стаена,
ме мъче дълго... Спре ли утре някой,
дано отвъд вълните сам усети
как погледът му блесва в глъбината
като халка венчална, как го тегли
самата плът безплътна на водата –
все по-надолу, гдето спят самотни
и векове, и кораби, и кости...
По уcтните си той дано усети
горчива влага, дъх на път и песен
на странствуващ моряк; на обич повей;
и болка – аз отнова казвам "сбогом"
на своето море... Кафето плаче
с кафяви, ароматни, топли сълзи...