Предзимний мотив. Атанас Стоев

Юрий Сарсаков
                           Юрию Сарсакову

Нет ничего уже в моей душе –
ни боли, ни печали, ни надежд.
Летят в прозрачного стекла мишень
с деревьев листья. Воздух чист и свеж.

И нет ни снега, ни дождя. Туман
над стылой расстилается землей,
укрыв собой деревья и дома.
С теплом простившись, облетает клен.

Небес холодных тяжелее высь,
тоскою смутной пахнет листьев прель.
И, в золото обмакивая кисть,
свою рисует осень акварель.

Не замечает будто, что молчит
вокруг все в ожиданье холодов,
что черный ворон средь ветвей торчит,
вселяя в нас унынье зимних снов.

Не чувствует, как синева дрожит,
непролитые слезы не простив,
и как в душе озябнувшей кружит
стихов предзимних горестный мотив.


Предзимен мотив
       
                           На Юрий Сарсаков

Днес няма нищо в моето сърце:
ни мъка, нито спомен, нито зло.
Небето е с обръснато лице.
Хладни зад навлажненого стъкло.

Не е валяло, нито ще вали...
Мълчи безлистно близкото дърво.
Далечните тополи са мъгли,
застинали в отвесното "Защо!".

Притъпкани в пръстта лежат листа,
навяват нещо смътно за преди;
тук-там от златото си есента,
размити, акварелите реди.

Не вижда ли, че всичко си мълчи,
че всичко е с предчувствие на студ.
Не вижда ли, че гарван там стърчи
и в пустотата се пробужда смут?!

Не чувства ли как въздухът тежи
от неизплаканите дъждове
и как в душата почва да кръжи
мотивът от предзимни стихове?!

24.XI.2002 г.