Мой конь. Борис Христов

Юрий Сарсаков
Ах, как, мой конь, вдвоем с тобой мы жили славно,
но краток век наш – не успеешь слова молвить,
и уж разлуки наступает миг печальный –
потухла жизнь в твоих глазах, копыта стерлись.

Стремглав ты мчался – грива развевалась,
и следом несся я – твоей душой двуногой...
А ночь опустится, мы засыпали в травах,
два существа, людьми забытые и Богом.

Но снова ветер грозно в рог свой дует –
не знали мы узды и что такое кнут – не знали.
Я черную твою отметину... и белую целую –
так неужели ты меня оставишь?

Тебе я с радостью отдал бы свои вёсны.
Дам бубенцы тебе – звени, как колокол на праздник.
Воздушный шарик вот – в нем сердце бьется.
Часы возьми, но, я прошу тебя, – останься!

Но ты идешь, стуча копытами босыми.
Мой добрый конь, грехи мои прости мне!
Как страшно челка на ветру твоя застынет,
светясь, как солнца луч на гильотине.


Конче мое

Добре живяхме, конче мое, но живота
за малко ни е даден - само да извикаш.
И днес ще трябва да се разделим, защото
очите ти се свършиха, нозете се изтриха.

Летеше твоят шал - препускаше душата
и подир тебе аз - едно сърце двуного...
А щом угаснеше деня, заспивахме в тревата,
избягали от хората, забравени от бога.

Но вятърът отново рог надува -
не знаехме юзда, не знаехме камшик какво е.
Целувам черния ти белег... и белия целувам -
нима ще ме оставиш, конче мое.

Да можех, бих ти дал от моите години.
Звънчета ще ти дам - да бъдеш цялото камбана.
Вземи балончето - сърцето му е синьо.
Дори часовника ти давам, само да останеш.

Но тръгваш ти - звънят копитата ти боси.
Прости ми, конче ненадминато!
Как страшно ще се вее твоят алаброс и
ще свети като слънце в гилотината.