Blogoslaw, Matko Boga!

Просто Дорота
(Паэма да святога Iаана Кармянскага. 8. Вяртанне- Ангелина Добровольская

8. МАЦI БОЖАЯ, БЛАГАСЛАВI!
(Вяртанне))


Dnia kazdego jak wiersz, -
Na nowo
Wciaz odkrywam to Swiete Slowo.
By Je pelnic na zycia drogach -
Blogoslaw, Matko Boga!

Niechaj zadne klopoty czy troski
Nie przeslonia Najswietszej Milosci –
Jak slonce jakas chmura zlowroga -
Blogoslaw, Matko Boga!

Cialo - Chleb i ta woda – zywa
Dusze grzeszne nasze ozywia.
W Eucharystii, gdzie Krew Swieta droga-
Blogoslaw, Matko Boga!

Pani, zbaw nasze dusze, prosimy-
Sami z grzechow sie nie oczyscimy.
Nieba i ziemi Krolowo droga,
Blogoslaw, Matko Boga!


Оригинал можно прочесть на странице:

http://www.stihi.ru/2007/04/07-301