Дорога iз петровськоi столицi...

Валентина Яроцкая
Дорога iз петровської столицi…
Вагон полтавський. Неможлива спека.
Та пасажири, розмiстившись на полицях,
Вже гомонять… В них подорож   далека…

Розмови неквапливi чути скрiзь:
Життя, полiтика, зiрки  естраднi, дачi…
I   хоч казала я собi: «Не лiзь!»,
Але мене штовхало щось неначе…

Я чула щирих українцiв: їх  «акцент»
Їх видавав, звичайно, з головою,
Солідним  був той «відсоток»- «процент»,
Що на росiйськiй спiлкувались мiж собою.

Питання у повiтрi зависало: а чому?
Невже соромились своєї мови?
Та я  мовчала, не встрявала, бо кому,
Як не менi, було таким  близьким
                росiйське слово…
       2006  С.-Пб. – Полтава.