Ральф Ходжсон. Время, ты старый цыган...

Анна Малютина
.
.
                Ральф Ходжсон (1871 – 1962)

ВРЕМЯ, ТЫ СТАРЫЙ ЦЫГАН…


Время, ты старый цыган!
        Кочуя везде,
Ах, задержи караван
        Хотя бы на день!

        Ты гостем будешь;
        Бери всё добро:
        Коню – уздечку,
        Себе – серебро,
        Серьги и кольца.
        Пусть радуют взгляд
        Перья павлинов,
        Веселье ребят,
        Девушки в яркой
        Блестящей парче…
        Время-кочевник,
        Спешишь ты зачем?

        Вчера – Вавилон,
        А завтра– Рим.
        С утра грохочет
        Возок – спешим!
        Под бой часов
        Вожжу натянуть –
        Одно мгновенье –
        И дальше в путь!
        Из города в город
        Во тьме слепой
        Докатим до
        Доски гробовой!

Время, ты старый цыган!
        Кочуя везде,
Ах, задержи караван
        Хотя бы на день!




                Ralph Hodgson (1871 – 1962)

TIME, YOU OLD GYPSY MAN…


Time, you old gypsy man,
        Will you not stay,
But up your caravan
        Just for one day?

        All things I’ll give you
        Will you be my guest,
        Bells for your jennet
        Of silver the best,
        Goldsmiths shall beat you
        A great golden ring,
        Peacocks shall bow to you,
        Little boys sing,
        Oh, and sweet girls will
        Festoon you with may,
        Time, you old gypsy,
        Why hasten away?

        Last week in Babylon,
        Last night in Rome,
        Morning, and in the crush
        Under Paul’s dome;
        Under Paul’s dial
        You tighten your rein –
        Only a moment,
        And off once again;
        Off to some city
        Now blind in the womb,
        Off to another
        Ere that’s in the tomb.

Time, you old gypsy man,
        Will you not stay,
But up your caravan
        Just for one day?