Мотив с летним дождем. Атанас Стоев

Юрий Сарсаков
Чинары старой трепетные листья
молчат на фоне стынущего утра,
а между веток тут и там блестят
кусочки неба, тяжкие от влаги, –
предвестие дождя. Да будет дождь!
И вот я слышу первых капель шелест.
И птицы умолкают, чтоб услышать,
как капли с листьями целуются и гаснут…
Будь вечен, дождь. Я верю, не допустишь,
чтоб шум колес твой шепот заглушил.
Будь вечен, дождь! Молю тебя, будь вечен!


Мотив с летен дъжд

На чинара разтворените листи,
сред утринната тишина мълчат,
а между облака-зеленина – блестят
парченца от небето натежало –
ще има дъжд! Най-после дъжд!
Дочувам шепота на капчиците първи.
Врабчетата замлъкват, за да чуят
целувките на капките с листата…
Не спирай, дъжд, недей допуска
шумът на колелата да те заглуши!
Не спирай, моля те, не спирай, дъжд!

17.08.2003 г.