O, мой ласковый край...

Инесса Касакович
              Я как раненый зверь,
              Что дополз до берлоги,
              Зализать свои раны,
              Отдышаться чуть-чуть,
              И на время забыв
                о борьбе и тревогах,
              Хоть немного покоя глотнуть....

О, мой ласковый край,
Где названья,как песни,
Белорусским напевом
Задушевно звучат:
"Боровляны", "Берестье",
"Дубовляны"," Залесье",
 "Заболотье" и "Вяча"-
-Вот начало начал...
          
            Край болот и лесов,
            Колдовская Неврида,
            Ты вселила в славян
                потаённую грусть,
            Тихий нрав безответный,
                Юморок безобидный,
            И влюблённость навеки
                В свою Белую Русь..

Как светлы твои рощи
Белоствольных берёз,
Как заманчиво тихи
 ВерескOвые чащи,....
И, не в силах сдержать
Вдруг нахлынувших слёз,
Я с тобою навеки,
    навеки прощаюсь...

1995,2001.Минск.               
.P.S. Неврида-"доисторическое" название тех мест, где ныне-Белoруссия.
Жителей Невриды/предков беларусов/считали оборотнями,превращающимися в волков и обратно,
повидимому из-за волчьих шкур,в которые они одевались и из-за умения появляться внезапно
из лесов и так же внезапно исчезать.


Спасибо Козловскому Ал-дру Михайловичу из Беларуси за замечательный перевод:
       
            Oда Неурыдзе
Козловский Александр Михайлович
http://www.stihi.ru/2009/05/14/3437

Як паранены вепр, што сцішыўся ў гушчары,
Каб аддыхацца крыху, паветра глынуць,
Каб пазалізваць крывавыя раны -
Я, як і ён - кідаюся ў муць....

Забыўшыся часам пра сон, пра трывогі -
Я слаўлю, Няўрыда, бярозы твае,
Гукі бажніц пад небазводам,
Верас у лесе...што ўсім дастае

Сьвету лясоў, і, паветра балотаў,
І, набажніцаю песьні гучаць...
Бараўляны, Бярэсцье, Дубаўляны, Залесьсе,
Забалоцьце і Веча...Як жыць не пачаць

Са слязьмі на вачах ад таскі расставаньня -
Са славянскаю песьняй патаемнай смугі?..
Прыпяць, Дняпро,і, бацька Нямунас -
Ну, як тут не будуць вітацца стругі?..

*    *    *
З цяжкаю долею веры ў каханьне,
І, з недаверам, што я ўсё ж вярнусь -
Я пакланяюся ў пояс, і, слаўлю,
Слаўлю цябе, мая Белая Русь!

Але ж, прабач..І, да пабачэньня,
Якому адбыцца ўжо не дано...
Слёзы расстаньня засцяць мне вочы...
Дзякуй табе, маладосьці акно!...