Дева. Сара Тисдейл

Александр Гаканов
Благодарю Натали Ахундову за оригинальный текст С. Тисдейл

I am a maiden

Oh if I were the velvet rose
Upon the red rose vine,               
I'd climb to touch his window               
And make his casement fine.               
               
               
And if I were the little bird
That twitters on the tree,
All day I'd sing my love for him
Till he should harken me.

But since I am a maiden
I go with downcast eyes,
And he will never hear the songs
That he has turned to sighs.

And since I am a maiden
My love will never know
That I could kiss him with a mouth
More red than roses blow.


ДЕВА

Была б я розой дивной,
То юркою лозой
Оконце, где мой милый,
Украсила б собой! 

Была бы птицей вольной 
То пела б для тебя
Весь день, пока любовью
Не одарил меня!

Но юная я, скромная…
Глаза стыдливо прячу…
И песня моя томная,
Лишь вздохом, не иначе…

Я – дева, и как жаль мне,
Что милому не знать -
С какою страстью жгучею
Могла б поцеловать!