Есенин, Клен, English

Вячеслав Четин
Личная оценка: 5\5

http://www.youtube.com/watch?v=VtH74wLzshM

Maple you my barely, maple my benumbed,
Why
are you standing, stooping to the blizzard whitely?

Have you noticed something? Have you heard a sound?
As
though, outside a village, for a walk you're out.

Like a drunken lookout, being on a beat,
Who
sank down in a snow bank, got a foot frostbitten.

Ah, today, I'm also, somehow, quite unstable,
Can't get to my dwelling from a friendly revel:

Yon, came on a willow, yon, picked out a pine,
And
sang them, under blizzard, songs about summer.

To myself, I looked just like this very maple,
Only not a bare one, - verdant, in high fettle.

And, ignoring bearing, getting crazed flat out,
I
caught to heart a birch tree, like another's spouse.

***

Клен ты мой опавший, клен заледенелый,
Что стоишь нагнувшись под метелью белой?

Или что увидел? Или что услышал?
Словно за деревню погулять ты вышел.

И, как пьяный сторож, выйдя на дорогу,
Утонул в сугробе, приморозил ногу.

Ах, и сам я нынче чтой-то стал нестойкий,
Не дойду до дома с дружеской попойки.

Там вон встретил вербу, там сосну приметил,
Распевал им песни под метель о лете.

Сам себе казался я таким же кленом,
Только не опавшим, а вовсю зеленым.

И, утратив скромность, одуревши в доску,
Как жену чужую, обнимал березку.

28 ноября 1925