Юрий Кукин, Туристская, English

Вячеслав Четин
Личная оценка: 4\5

http://www.youtube.com/watch?v=hfil6PlKeKM

You keep saying that I should stay,
That I wander no more again,
That at sunrises and sunsets,
Through a window, I stare.
And me, I long for wayfaring,
And itineraries, daring,
And a song, on my way, as well
Is essential like air.

Not to dope square meters out,
But to mete kilometers out.
Cold and rain, heat and midges are
Quite a trifle as well.
And to grow weary from fatigue
Rather than from senility,
And to miss all them left behind,
Never pitying myself.

Forest Venus-like, let a fir
Lash its bough against the nerves.
Let the sky, not a gallery,
Feature colors and hues.
Better savors of forest land,
Than a stuffy apartment
Better have a sleeve burnt in fire
Than a life in saloons.

And you are harping that I should stay,
That I wander no more again,
That at sunrises and sunsets,
Through a window, I stare.
And me, I long for wayfaring,
And itineraries, daring,
And a song, on my way, as well
Is essential like air.

***

Говоришь, чтоб остался я,
Чтоб опять не скитался я,
Чтоб восходы с закатами
Наблюдал из окна.
А мне б дороги далекие
И маршруты нелегкие,
Да и песня в дороге мне,
Словно воздух, нужна.
 
Чтобы жить километрами,
А не квадратными метрами,
Холод, дождь, мошкара, жара -
Не такой уж пустяк!
И чтоб устать от усталости,
А не от собственной старости,
И грустить об оставшихся,
О себе не грустя.
 
Пусть лесною Венерою
Пихта лапкой по нервам бьет,
Не на выставках - на небе
Изучать колера.
И чтоб таежные запахи,
А не комнаты затхлые...
И не жизнь в кабаках - рукав
Прожигать у костра.

А ты твердишь, чтоб остался я,
Чтоб опять не скитался я,
Чтоб восходы с закатами
Наблюдал из окна.
А мне б дороги далекие
И маршруты нелегкие,
Да и песня в дороге мне,
Словно воздух, нужна!