Владимир Высоцкий. Случай в ресторане. Английский

Вячеслав Чистяков
В ресторане по стенкам висят тут и там
"Три медведя", "Заколотый витязь", -
За столом одиноко сидит капитан.
- Разрешите? - спросил я. - Садитесь!
 
- Закури! - Извините, "Казбек" не курю.
- Ладно, выпей! Давай-ка посуду...
- Да пока принесут...- Пей, кому говорю!
Будь здоров! - Обязательно буду.

- Ну, так что же,- сказал, захмелев, капитан,-
Водку пьешь ты красиво, однако,
А видал ты вблизи пулемет или танк?
А ходил ли ты, скажем, в атаку?

В сорок третьем под Курском я был старшиной,
За моею спиною - такое!..
Много всякого, брат, за моею спиной,
Чтоб жилось тебе, парень, спокойно!

Он ругался и пил, он спросил про отца.
Он кричал, тупо глядя на блюдо:
- Я всю жизнь отдал за тебя, подлеца,
А ты жизнь прожигаешь, паскуда!

А винтовку тебе, a послать тебя в бой?!
А ты водку тут хлещешь со мною! -
Я сидел, как в окопе под Курской дугой,
Там, где был капитан старшиною.

Он все больше хмелел. Я за ним по пятам.
Только в самом конце разговора
Я обидел его, я сказал:  - Капитан!
Никогда ты не будешь майором!

Перевод:

Restaurant Occurrence

In the walls of a restaurant some pictures were hung:
The “Three Bears”, the «stabbed to death knight»;
A lone captain sat there with the pictures along. 
-  Can sit here? – I asked. – That’s all right! 

-  Smoke!  - Thank you, but no - don’t smoke Kazbek. 
- Let you drink then! Push here your set …
- Well, I’ll wait them to fetch… - Drink, do not answer back!   
 Health to you! – Will be healthy, I bet.      

 - What’s the hitch then? – he wanted a talk, getting drunk, -   
To drink vodka you seem to be bold.
Have you closely seen a machine-gun or a tank?
Have you ever, say, gone on assault?

In environs of Kursk, not the hollow rings, 
Was a sergeant, - the year forty three,
Pal, behind of my back there’re awful things,
Just for you to be happy and free!

He kept drinking, he asked me about my dad,
And he cried looking dully at dishes:
I have spent all my life just for you - so bad
Bastard spending his life as he wishes!

- You’d be given a rifle, you’d be sent to a fight,
Yet you vodka are gulping with me!
I was sitting as if at the Kursk bow site
Where the captain used a sergeant to be.

More and more he got drunk, him I followed and
At the end of the whole conversation
I offended him: listen, good captain, - I said -
Be a mayor is a vain expectation.