Устань Мати

Микола Щома
      Вставай Мати Україно
      
      Вставай Мати Україно!
      Уже годі тобі спати -
      Світ звертається так скоро
      що не може тебе ждати.

      Уже досить "другам" вірить
      - в них неправда на вустах:
      всі говорять що нас люблять
      а впихають в наші груди страх.

      Ти велика земле наша
      не забудь дітей своїх
      що за тебе тіло клали
      по степах широких
      де сичі співали і де скрипів сніг.

      Так співав Тарас Шевченко
      долі й волі всім бажав...
      Буйним вітером сердитим
      синє Чорне Море бунтував.

      Вже пора тобі вставати
      і з морем великим розмову годити
      аби люди всі почули
      що по хвилях чайка грає
      давню пісню України!

      І дума сердечна нехай заспіває
      на струнах кобзарних свою непораду
      щоб земля чорна стряснулась
      від ріки Дунаю аж до Кириво(граду)!

      Щоби всі почули
      від півдня й до ночі
      українське слово миле
      - хто хоче й не хоче
      й разом з нами заспівали
      "Тече вода в синє море -
      назад не вернеться
      Шука козак свою долю - "
      і доля дається.

      У краї чужому
      навіть хліб не так жується
      як в у славній Україні.
      Чуже слово не розумне
      ще й досі сміється...

      І степи широкі не так зеленіють
      як не чують свого слова
      й нас не розуміють
      - а чому ми стали на бумазі
      хмурими рядами?
      Чи ж не можимо співати
      українськими словами?

      Уставай же, Україно!
      Усі люди уставайте!...
      Розголошуйте степами
      і над Чорним Морем рознесіте
      великі події наші...
      Нехай вітер росу сушить
      і сльози втирає
      і нам браттям українцям
      пісню нову заспіває.

      Вставай Мати Україно!
      Уже годі тобі спати -
      Світ звертається так скоро
      що не може тебе ждати.

      8 вересень 1999 р.