Кравиола

Микола Щома
      Кравіола

      Кравіола сумно грає,
      а ви поети чому затихли!?.

      Співайте пісню бразилійську
      -- бразиліду веселу та красиву,
      нехай народа воля бенкетує
      та слава працівника нехай вітає
      усіх людей земної кулі:
      пора, пора, пора...
      Пора усім зазнати волі!

      Різати землю суху та пересохлу,
      перевернути недра її в повітрі...

      Борознити й готовити для сіяча
      щоб відродилися змучені діти,
      сотнями років спавші без надії,
      а тепер відчули поклики на мрії,
      кравіоли сумної, струни магії...

      Деревенське містечко
      -- не українське, а сонцем
      підпалено під тропіком землі,
      синів своїх виховує бадьорно
      -- не має скарги ні накого:
      бере потугу само в собі!..

      Співай, поете!
      Ти що живеш в далекій чужині.
      Будь українець, чи бразилієць,
      не так важливий твій кольор самий
      як гомін слів -- твойого серця спів.

      Співай, поете!
      Співай пісню нову.
      Нехай вона лине
      від сходу на захід
      -- аж де сонце дрімає...
      Тоді як усе за хмаринку сховалось
      і вже більше робити нічого немає...

      ***

      Кравіола — музичний інструмент, похожий на гитару,
видумав його Павліньо Ногейра, бразилійський композитор.
Складається кравіола із резонуючого корпуса, шийки з
грифом і з 6-ти або 12-ти струн натягнутих паралельно в
площині деки. Звук кравіоли підходить до "краво" і до
"віола". Через цеж і назва інструмета "кравіола".
А струни є зроблені із найлону тай можуть бути також
і зі сталі.

10 жовтень 2007 р.