Хто батько

Микола Щома
      Хто є батько, а хто є мати?

      Прийти на світ,
      це відродити наново
      усе людство.

      Невинність чистого сумління,
      що виринає з живота дівчини
      й на ліжко тепле кидається,
      немовби-то воднева

      свіжа хвиля рветься...

      колись буде сильна надія
      -- ніхто її не вдержить,
      бож вона
      сама для себе
      в собі береться...

      Нектарів божих вона сосала
      -- другої соски навіть не знала;
      а тепер чисте сумління своє
      земним народам показала...

      Родилися ось так нові наслідки!

      Малі, великі -- всілякі дітки.
      Новітні племена народів,
      багаті й бідні... Усі ж бо рідні.

      Доробки студентів, усіляких громад,
      збудували вежу аж до високих водяних хмар
      та й посадили там азалеї рожеві свої --
      що панують безсильність у новій чужині.

      Коли прийде нова дитина,
      то означає що роса
      -- дощева краплина,
      щось має нового сказати
      для постарілого народу ...
      Напевнож, другі шляхи дізнати!

      І здається що поема
      проходачого часу лунає...

      Дитинячий крик -- не плач,
      а сердечне бажання спізнати
      тоді хто є батько;
      також, хто є мати?

      15 жовтень 2007 р.