Старообрядцы

Микола Щома
      Старовіри

      Деб не пройшли фальшиві старовіри —
      направді ж вони не взяли аж ніяк віри
      в реформу церкви — що Нікона закон
      велів упрямувати долю усеї громади;
      та не так легко щось переміняти таке,
      що сотні років, під своїм кнутом хтось
      міг обережно та спостеріжно тримати.

      Старовіри не мали віри. Лешень так
      себе називали — ось тут і думка вся;
      вони, найперше, ніяко не бажали —
      і так свій поступ продвигали, позбутися
      владіння на спасіння свого майна.
      У цім і їхня була сила, що сили віру
      проголосила як не порухлива стіна...

      І "скрізь, на славній Україні, людей
      у ярма запрягли. Пани лукаві... " —
      не мали віри правди, вони брехали
      тай у неволю недовір"я довели!..
      Старими стали як народились. І так
      уже і не впізнались що зло клепали
      тоді коли в одежу віри одяглись!..

      23 квітень 2008 р.