Спомини раю

Микола Щома
Спомини раю
Переклав Микола Щома

Інвентар зашрамованих ран
Спомини раю
Alex Polari de Alvarenga
Бразилійський поет в"язень
диктатури років 1964-1985

Спомини раю

1
Маленькі об"єкти
тюремної камери
сурма що грає
сутінки впадають

Маленькі об"єкти
тюремної камери
ручка що пише
серце що дряпає

Жалюгідні почуття
на ліжкові

Мантія що покриває
страх що оголює.

2
Година вечері
піднос проходить
решітка відкрита
радіо грає у кишені
вартового мовчазного
стоячого біля канави
приготовленої для трупів.

4
Я не пам"ятав
мого античного обличчя
аж поки не заглянув до уборні
і туди я заплюнув.
Ні, так не можливо
те саме обличчя,
не дивисяж так на мене,
я не винуватий.

6
Почуваю що я щось іще кохаю
якась властивість ексцентрична
порушує полум'я віри
що є можливо якось
протистояти.
Завтра при допитуванні
не знаю як я почуватимуся
а можеж мені й покажуть
її портрета.

9
Можливо щщ мене не уб"ють
сьогодня я у цім переконався
нарешті, мій свекор
із морського флота
мені лишень двадцять років
та я маю вигляд значний
і тож без окулярів.
Досліджую у їжі мою нагоду.
Коли вона поліпшується тоді не вірю
що вони можуть мене убити
принаймні поки триватиме
оця жарена картопля.

10
Довідкове бюро.
Багато зоряних генералів
їжа службовців урядових
погляд з від Майдана Республіки.
Вони виявляли милість до мене
та хотіли знати скілько років мені.
Відповів я: 200 років.

11
Деяке клеймо уже зникло
другіж продовжяться більше часу
отой смак
отой запах
оті галаси крики
вони продовжуються
безмовно та безумовно там в середині
безмовно та безумовно у спогадах основної пам"яті
без ніяких можливих інтервалів,
значить, остаточно.

12
Сьогодні ноччю
галаси криків були сильніші.
По моїй лівій
ув"язнений Гаушо
там далі якийсь невідомець свище
Ангела була усунена вчора
по моїй правиці
Стуарт уже помер
Роналдо і Жука
десь там далеко
при кінці коридору
шофер автобусів СТС
якому зламали руку
плаче.
А чиї це галаси та крики сьогодні?

13
Ця тишина зводить з розуму
хочь би був іще хтось
легше булоб
Сьогодні прийшов лікар
тай сказав полковникові
що можно бити більше
по моїй спині.

14
Одіж сьогодні
щоби затулити холодну точку
не була моя можливо
належала комусь убитому.
Сорочка замазана сгущенною кров"ю,
запах вонючий благання.

15
Ходити після їдальні
вносить надію
читати написи по стінах
дає страждання:
"Селсо" "Несправедливість" "Зневага".
По збігу обставин цього я ж знав
упав з одної "Kombi"
умер місяця грудня 70-го
під час секвестру.