Срам

Мария Панайотова
Захапала съм своя срам
като предъвкана обувка.
Не мога левче да му дам.
Душата вятърът усуква.

Червилото се изчерви-
тежи във дамската ми чанта.
След мене просякът върви,
с очи преплували Атланта.

А в джоба ми проплакват пак
нестигнали за хляб монети.
Да му призная ли? И как?
Срамът от гърлото ми снети.