Добре знати

Микола Щома
Добре знати;
алеж це не долина мойого буття.

Британський науковий тижневик New Scientist
жовтень 25, 2009 р.
Із Дослідження Рейчел Бін

Компілював в поетичну форму
Микола Щома
Тільки поет, не природознавець

Світло віддалених зірок і галактик,
на шляху через Всесвіт, зазнає
вплив гравітаційних полів
масивних космічних об"єктів
(інші зірки або скупчення галактик).

Траєкторія руху світла
викривляється під впливом гравітації.
Таким чином, зображення цих зірок
доходить до Землі спотвореним --
ніби крізь лінзу.

Дія гравітації:
викривлення простору і часу
під впливом маси космічних об"єктів.

Відповідно до загальної теорії відносності,
коефіціент спотворення часу повинен бути
рівний коефіціенту викривлення простору.

Рейчел Бін виявила явище що,
в проміжку між 8 і 11 мільярдами років
тому, коефіціент спотворення часу
був в тричі значнішим,
ніж коефіціент викривлення простору...

Теорія відностності Ейнштейша
почала переходити перевірку,
в рамках в безлічі галактик.

В цій справі порушення ідеї
може пояснюватися впливом
відкритої "темної енергії".
Ця субстанція -- "темна енергія"
протистоїть силі тяжіння і змушує
Всесвіт розширюватися. Назавжди!

Альберт Ейнштейн передбачив
наявність сили, яка не дає
Всесвіту стискуватися. Ніяк!

Кажуть що вчені із Швейцарії
розвінчали теорію відносності Ейнштейна.

*
Чи буде правда ось так?
Хотівби знати я... Сяк-так і як!