Повзури

Микола Щома
Повзури

Повзучі рослини є всі вони!..
Ростуть як вітер
іноді теплий, іноді холодний;
а завжди віє тай розвіває як
до подоби їм входить --
сами себе кохають,
других не знають та
думають що так будують
цей світ тілько самі вони!
-- Вони та їх сини. Тоже пани.
Як хто іще не знає їх, знайте
тепер: тож є і повзури.

Ось є вони:

Повзучі рослини почипилися
скоро по здорових деревах.
Паразитові корні розтяглися.
Соки ссати других
їхня здатність...
Свойого немати.
Других обдирати
та завжди співати, немов
немовлята... Зараховані,
завжди вони, із між
соціальних святих. Та яких!..

Повзури, такі є від роду.
Стосунки з другими для них
є правдиві коли вони мають
перевагу в добутках якихось
-- тоді усе вірно, як в сні.

Повзучі рослини є різного типу.
Одні, зеленіють як та деревина
що їх притягла; а другі, голубу
кров мають у собі та кажуть що
вона чистіша ніж сніг білявий --
дуже рясна, вона плутократна!..

А доля їх закрила їм очі
вони тільки щось бачать
поза півночі, як світло сонця
давно вже заховалося --
тоді не потребується їм знати
чи щось бунтується навколо
їхньої хати- палати...
Правда для них, є правда
шаблі, їсти, пити, та спати!
На правді, тільки дрімати...

----------------------------------------------
Повзури = те саме що "повзучі рослини"