Людина море

Ева Виторио
Море… Безкінечна синя далечінь, яка не поспішаючи несе хвилі до спраглого берега, що піниться білим… Терпкий аромат солі лоскоче носа, кигикання чайок милує слух… Розслабляюсь, як зігріта ящірка у ласкавих золотих променях. Відкидаю вільним помахом свої проблеми, і душа вмить стає безтурботною і хоче полетіти ввись, до чайок. Піднімаю голову угору і прикритими очима сміюся до сонця. Мені легко і хороше.
Обожнюю, коли море таке – спокійне, тепле, у берега гаряче, неповоротке, як грайливий синій ведмідь. Люблю дивитися на його безмежну гладь, на блакитні проблиски таємничості з морських глибин. Відчувається щось таке рідке, до болю знайоме і своє…
Раптом помічаю, як одна моторна чайка стрімко ринула вниз і, ледь торкнувшись води, змила угору з рибиною. Мене проймає: море не лише заспокоює нерви  і надихає митців, воно дарує і підтримує життя. Дивлюсь на синяву вже іншими очима. Можливо вона – моя домівка, першоджерело роду людського. Адже кажуть, що життя на планеті зародилось саме у воді. Часточка моря завжди зі мною: вона існує у мені, синява є в моїх очах, а широчінь присутня моєму палкому серцю.
Я знову закриваю очі і уявляю, як налітає вітер і здіймає бучу. Небо затьмарюють хмари, блискавка пронизує розбурхане море. Уявляю, як десь далеко, у сотнях кілометрів від мене, від берега, повільно йде на дно човен. Я розплющую очі, і їх ріже своєю недосяжністю небо. Море забирає життя.
Я рвучко підвожуся і мене тягне додому. Та я не можу так легко залишити Того, кого Люблю. Я обертаюсь і прощаюся з морем. Останнім поглядом. До наступної зустрічі… До наступного дня… наступної години..
Я повертаюся на стежку. З усміхом починаю відлік.