Непрочитана жiнка

Ганна Осадко
Втомишся, доки усе обійдеш – зали горішні,  глухі оглухлі кути,
Перебереш, стоячи на драбинці – перші  «у шкірі», у льоні – дальні,
Час зупинився по смерті –  бо вічність і небо, куди ж іти?
Чи прозрієш ти, Хорхе Луїсе,  у «одиночці»  читальні?

Можна в’язи скрутити  – в’язниця угору – полиць-каплиць.
І нікого живого. І букви-стигмати  на тлі сторінки.
Між Гомером і Джойсом – мільйони розмитих  лиць…
…А  впізнай-но на дотик
марноту чекання
в мовчанні жінки…

…пил  знічев’я стираєш  – біла  смужка на корінці хребта.
Ножем – нерозрізані аркуші  – неначе цілунки-на-гострих-вилицях.
нумерація сторінок присутня, але посутньо –  вона не та –
бо непрочитана  – ніби то руни (рани), а не моя кирилиця.

Вузликове письмо – чи вузлик на пам'ять,  чи «будь» – «забудь»…
Солодкавий, аж мертвий, запах архівів (парфумів Гуччі)
Недолюбленість – якщо вже чесно  – це квола стареча  грудь
Панни (Інни чи іншої) – хто ж  відрізнить  у співзвуччі...

…бо вихолені – але до дрожу вихололі -  рядки…
…Хорхе Луїсе, торкнися губами її руки…