Звернення до -нтелектуал-в

Микола Щома
Звернення до інтелектуалів України

Український словник,
українська граматика
та українська лексика,
не можуть бути зупинені
у своїй еволюції.
Ніхто не має права такого.

Мова це є найбільша спадщина людства.
Народ збагачує свою мову,
тим часом як докладає до неї нові слова,
нові форми будування фрази,
та нові форми висловлення своїх ідей.
І так, мова щобільше багатішає.
Візьмемо, на приклад,
англійський язик -- північної америки.

У п"ятидесятих роках, 20-го століття,
американський словник нараховував
близько 50 тисяч слів.
А сьогодні (півстоліття пізніше)
уже має більше ніж 500 тисяч слів.
Стала мова найбагатіша у світі.
Усі народи уживають її.
А лексикон її варіантний.
І все що написане в цім світі,
мусить бути переписане на
"американсько-англійський" язик.

Поете!
Пиши так як ти можеш писати
за еволюцію Української мови
пора нам швиденько устати!..
Будь яка норма не є, не може
наш розговір гальмувати. Ми!
Я і ти!.. Та наші люди добрі --
хто розмовляє шашим словлм
лиш можемо нове слово дати!

Зберігаймо архаізми
додаваймо неологізми
приймаймо жаргонізми,
діалектизми, іномовні та інші "-ізми"...
Не відкидаймо того що з"єднує народ
-- єднає думку та обсягає все
як вагони поїзда в похід.

09/05/2009