Лотос

Микола Щома
Лотос та Фенікс

Лотос цвіток правдивий сам у собі.
Має форму, має суть та має зміст;
подібний до абажура --
сіяє скромно, в тиші
аж торкається душі!

Лотос - символ чистоти,
розцвітає на болоті й
кришталевим стає у
партнерстві райдужних промінь
-- фонтан любови на щасливу тінь...

Кажуть що фенікс
багато разів відроджується.
Кожен хто про нього щось чув
із цим погоджується... А правда, чи ні;
я не маю суперечки нізким, бо знаю
що на кінець кінців, остануся я одним.
Можу сказати лише ось таке:
як що фенікс відроджується завжди
на життя нове, в тім згоден я із ним
-- бо я відроджуюся до життя
за усе життя моє!

Рослина трав"яниста -- це лотос.
Співучий птах -- це Фенікс,
який постійно згоряє та чарівно
життя своє відновляє, для того щоб
вогняно любуватися красотою лотоса.

Мені казав хтось, що фенікс
добрим сусідом Індії проживає
-- там десь коло Сонячного міста;
та ж не там і лотос свої квіти розкладає?..
 
Лотос Nelumbo -- індійський
священний лотос -- Nelumbo nucifera...
Співучий птах-Фенікс знає
що є красиве, та й плекає!