Уолт Уитмен

Глеб Ходорковский
               Уолт Уитмен

Скользя надо всем, через всё,
сквозь Природу, Пространство и Время
как корабль, разрезающий волны
путь души - не только саму жизнь,
но и смерть, смерть многих
я воспеваю

                * * *

Prze;lizguj;c si; ponad wszystkim

Prze;lizguj;c si; ponad wszystkim, przez wszystko,
Poprzez Natur;, Przestrze; i Czas,
Jak okr;t wodami sun;cy -
Nie tylko ;ycie samo, ale podr;; duszy
I ;mier;, wiele ;mierci opiewam.
-
t;umaczenie: Juliusz ;u;awski