Хайку хайдзин

Микола Щома
Хай - кай

Я з тобою йду --
Щось від тебе мене пхне;
без тебе й вернусь!

Сонце темніє
Тай вітер наступає;
Під сном сам спокій...

Живе як птах він
Не думає нізащо, ні.
-- Як птах, вмирає...

Вітайте хай-кай!
Він не з пшениці є хліб;
Душі став спокій!

В горі місяць спить;
Землю вітер колиха!
Півень співа десь...

Гарбуз не кавун.
Бачу: осел тягне віз...
Сліз не маю я!

Хай-кай
Поетична композиція в якій виспівується
варіацію природи та її вплив на душу поета.
Твір має 17 складових, поділених на
3 групи: 5 - 7 - 5, без ріфми між собою.