***

Гулистан Матякубова
Оламга карагин, коинотга бок
Сайёралар тинмай айланиб турар,
Гарчи осмон узок,ой,куёш узок,
Аммо харорати куксингга кирар.

Ер айланар, уки мустахкам, масрур,
Айланади куёш атрофида хам.
Инсон шу коинот ичида магрур
Оё;и тупрокда,тог мисол махкам.

Эй  Хазрати Инсон, узингга бир бок!
Тинмайсан, тинмайди муштдай юрагинг.
Томирларингда кон тўхтамас бир зум,
Янгиланиб турар хужайраларинг.

Коинот тинмайди,инсон ;ам тинмас,
Фикрлаш,уйлашдан тинмайди одам.
Хатто уйкуда ;ам тинмай уйлайди,
Олам хам бир одам,одам бир олам.

Фикр нурлансин деб куёш нур сочар,
Инсон тинмасин деб тухтамайди Ер
Хар тонг янги умр, янги сир очар
Бутун галактика одам гамин ер...

Биз нени уйлаймиз, нелар уйлаймиз,
Манфаатними, пулни,нафс,  дунё молни.
Уларни топсак хам, барибир тинмаймиз
Коинот айланиб турган саволми?

Уйку элитганда кузларимизни
Аклимизга турин ташларми шайтон.
Вактида очолсак кузларимизни
Бизга очиларди минг сирли осмон

Не бахтки, улмасдан олдин улолсак,
Уйгонишчун шартми улимни кутмо;
Уйгониб бир янги нурни куролсак,
Насиб булармикан шунда...
Умр сирин тугунин ечмок..

Охиратчун дала бу дунёи-дун
У инсон онги ва калби махсули.
Яхшилик уругин эксанг далага
Хар карич ерингдан яхшилик унар.

Ким сенинг кунглингга сирдошу, дарддош
Такдирми ўзининг измига солган?
Одам ўгли , сенинг кулфат, азобинг,
Машаккатинг кимдир барибир олган...

Кимгадир бир яхши суз айтган булсанг,
Енгил ;илган булсанг кимнинг огирин.
Мехринг томчи ёшни куритган булса,
Обод бўлганидир аввал-охиринг...

Бу дунё синоат,бу дунё савол,
Сен узинг  дунёнинг ярим жавоби.
Ўзлигин таниган топмайди завол,
Мехр яратмишнинг катта савоби...

(На узбекском языке)