Сон-трава

Светлана Пригоцкая
       Ты принёс сон-травы из леса,
       Неподдельных ,живых цветов!
       Потому я цвету , как невеста,
       Мне цветы шелестят про любовь...

       Всюду клавиши зазвучали-
       В листьях, травах, иных мирах...
       Горизонты, звёзды молчали-
       Всюду музыка родилась!

       Даже солнышко ярче светит!
       Ты- любимый и золотой...
       Ах, откуда так много света?
       Всюду светит твоя Любовь!

       А печали, как не бывало...
       ОслеплЯет глаза синева...
       Лишь бы сердце мне согревала
       Неподдельная сон-трава!

СОН-ТРEВА

Ти донесе сон-трева од шумата,
Оригинални, вистински цвеќиња!
Затоа јас цветам, како невеста,
Мене цвеќиња ми шумолат за љубов ...

Насекаде звончињата звонеа  -
Во лисјата, билките, светови други ...
Хоризонтите, ѕвездите молчеа -
Секаде се родила, музика што буди!

Дури и сонцето посилно свети!
Ти - љубен и позлатен ...
Ах, од каде толку светлина силна?
насекаде сјае твојата љубов милна!


И тага, ко што не била, не е  ...
Очите сини ги заслепува...
Ако,  само моето срце го грее
Вистинската сон-трева!

Препев од руски на македонски јазик: Златко Жоглев