Последний октябрь... Jean B. Greig

Лутченко Виталий
В день как этот, в Октябре
Полированном медью и золотом,
С кружащей белой птицей в вышине
И суровым ручья полотном

Мы бродили в пустынных холмах -
Твоя рука в моей руке
И в раскрытых навстречу чуду глазах
Увидал свой огонь, отраженный в тебе

Спеша свои чувства раскрыть, не глядя
Пытаялся раздуть твое робкое пламя
Но словно туманные, сизые пряди,
В зиме растворились, угасли желанья.

Сердце мое переполнила нежность
Но Октябрь канул в неизбежность?

***

October lost

It was a day like this, October too
With leaves all burnished copper, gold and red,
A white gull wheeling high against the blue
A brown creek noisy in its gravel bed

You took my hand, and up the waiting hill
We ran as though competing for a prize
Nor did I know what we had won until
I saw my heart reflected in your eyes.

Recklessly then I poured out all my dream
To nourish that so newly kindled flame
Yet, like the swamp fire’s evanescent gleam,
It flickered out before the winter came.

My heart has outgrown prodigality
But who will give October back to me?

Jean B. Greig, Calgary, Alberta (1978)